makaron

Nie umiesz gotować, a znudził Ci się już makaron z ketchupem? Sprawdź ten przepis!

Źródło zdjęć: © Pexels
Zofia WilczuraZofia Wilczura,20.04.2021 13:40

Nie każdy czuje się dobrze w kuchni, ale nic straconego! Rozpoczynam serię łatwych i szybkich przepisów dla kulinarnych żółtodziobów. Zaczynamy od klasyka – spaghetti al pomodoro.

Lista produktów:

- mała cebulka

- 2-3 ząbki czosnku

- oliwa z oliwek

- puszka krojonych pomidorów lub puszka/butelka pulpy pomidorowej

- paczka ulubionego makaronu (najlepiej spaghetti)

- sól

- starty parmezan

- łyżka masła

- dodatkowo: kilka liści świeżej bazylii

Zacznij od podsmażenia cebulki na oliwie z oliwek. Gdy cebulka się zeszkli, wrzuć na patelnię czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Następnie dodaj pomidory i zostaw patelnię na małym ogniu aż sos zgęstnieje (mieszaj go co jakiś czas). Wybierz ulubiony makaron i ugotuj go w osolonej wodzie, ale odcedź go 2 minuty wcześniej niż jest napisane na opakowaniu. BARDZO WAŻNE – zostaw pół kubka wody po makaronie. Gdy makaron będzie gotowy, zacznij podgrzewać sos. Dodaj do niego wodę z makaronu, a gdy sos będzie już jednolity, wrzuć do niego makaron. Dodaj łyżkę masła i porządnie wymieszaj makaron z sosem. Gotowe! Teraz wystarczy posypać danie startym parmezanem i przyozdobić świeżą bazylią.

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 6
  • emoji ogień - liczba głosów: 6
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0