Nowy bitcoin nadchodzi. Szczęśliwcy mają go już w swoich domach
Tego nikt się nie spodziewał. Giełdowa wartość kakao wzrasta szybciej, niż wartość bitcoina. Naukowcy tłumaczą zjawisko warunkami pogodowymi i problemami z transportem, problem jest jednak poważny: kakao cenowo przebiło miedź.
Inflacja sprawia, że ceny podstawowych produktów spożywczych drastycznie wzrastają. Droższe są nabiał, pieczywo, owoce i warzywa czy mięso. Prawdziwa rewolucja czeka jednak rynek cukierniczy. Ceny kakao szybują do góry, osiągając niebotyczny poziom. Co dalej z czekoladkami i innymi słodkimi wyrobami?
Podobne
- Tiktoker porównał ceny w supermarkecie. Niemcy mają się lepiej?
- Wystawił dziurę w jezdni na sprzedaż. Odzew go zaskoczył
- Jak uniknąć środkowego miejsca w samolocie? Tiktokerka zdradza patent
- Przyszłość podróży morskich nadchodzi. Nowy projekt wart jest miliardy
- Masz dość swojego byłego? Wyślij mu śmierdzący upominek
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Finaliści "Rap Generation" bez tajemnic
Kakao droższe od bitcoina
Specjaliści giełdowi załamują ręce. W poniedziałek 25 marca wartość kakao wzrosła o 8,8 proc. W tydzień wartość ziaren skoczyła o 15,5 proc., a w miesiąc - aż o 53 proc. Na nowojorskiej giełdzie cena za tonę kakao wynosi obecnie 9,6 tys. dol. za tonę. W styczniu 2024 r., a więc niecałe cztery miesiące temu, tona surowca kosztowała niecałe 4,2 tys. dol. za tonę.
Ceny kakao rosną obecnie szybciej, niż ceny bitcoina. Obecnie jeden bitcoin kosztuje 69,9 tys. dol. Jego wartość na przestrzeni tygodnia wzrosła jedynie o 4 proc. Miesiąc temu wartość internetowej waluty była o 37 proc. niższa, niż obecnie, a pół roku temu - 170 proc. niższa, niż w poniedziałek 25 marca. To jednak nie koniec niecodziennych porównań.
Miedź tańsza od kakao
Co zaskakujące, kakao jest obecnie droższe od miedzi. Tona metalu kosztuje 8,7 tys. dol. za tonę. Ziarna kakaowca natomiast - 9,6 tys. dol. Michał Stajniak, analityk z XTB informuje na X, że ostatni raz taka sytuacja miała miejsce w 2003 r. Analityk surowcowy dodaje, że z "czekolady chipów ani infrastruktury nie zbudujemy".
Co stoi za wysoką ceną kakao?
Badacze podwyższenia cen doszukują się w kryzysie klimatycznym w Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej. Mowa o El Niño, zjawisku ponadprzeciętnego utrzymywania się wysokiej temperatury, które prowadzi do suszy i pożarów. Dodatkowym problemem jest choroba pędów kakaowca, która wpłynęła na produkcję surowca. Brak deszczu w Afryce bezpośrednio przekłada się na pogorszenie jakości ziaren.
Inni naukowcy zwracają uwagę na zerwane łańcuchy dostaw spowodowane m.in. pandemią Covid-19, a także problemami geopolitycznymi.
Źródło: "Wyborcza"
Popularne
- Wpadka Natalii Magical. Prawnik wyjaśnia, czy coś jej grozi
- Spotyka się Polak i Japończyk... Żuramen trafił do Żabki. Hit czy profanacja?
- Ashton Hall - kim jest i na czym polega jego poranna rutyna?
- Alan Kwieciński z FAME MMA wydał oświadczenie. "Przeprowadzimy testy na ojcostwo"
- Książulo dał "MUALA", ale bar się zamyka. Właścicielka podjęła szokującą decyzję
- Lady Gaga oficjalnie na polskim TikToku. Udostępniła film o promkach w Rossmannie
- Kot Kacper przeszedł piekło. Wiadomo, co go teraz czeka
- FAME MMA musiało to usunąć. Denis Labryga wręczył "prezent" przeciwnikowi
- Co zawiera Mystery Box w zestawie Minecraft x McDonald's? Jest nagranie