Wśród polskich superfoods znajduje się jarmuż

Najlepsze superfoods? Znajdziesz je w każdym warzywniaku

Źródło zdjęć: © Viktoriya Skorikova / Getty Images
Dagmara Dąbek,
06.06.2024 09:15

Cudze chwalicie, a swego nie doceniacie - można by tak powiedzieć w kontekście polskich produktów zaliczanych do grupy superfoods. Na polskiej ziemi znajduje się mnóstwo owoców i warzyw, które dorównują egzotycznym perełkom. Jakie polskie skarby zasługują na wyróżnienie?

Dużo mówi się o produktach superfoods, pochodzących z egzotycznych krajów. Rozpływamy się nad właściwościami nasion chia, jagód goji, jagód acai czy spiruliny, a tymczasem nie doceniamy produktów, które są dostępne w polskich warzywniakach. Superfoods, czyli superżywność, to produkty charakteryzujące się właściwościami odżywczymi, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Sprawdźmy, jakie skarby mamy niemal na wyciągnięcie ręki i dowiedzmy się, co skrywają nasze sady i ogrody.

Jarmuż

Jarmuż traktuje się nie tylko jako pożywienie, ale również jako cenną roślinę leczniczą. Z pochodzenia należy do rodziny warzyw kapustnych. Jest bardzo niskokaloryczny - duża garść świeżych liści jarmużu zawiera tylko 7 kcal, zaś w 100 g liści jest ok. 50 kcal. Warzywo to zawiera sporą ilość białka (4,3 g białka w 100 g produktu).

Jarmuż docenia się za bogactwo witamin – jest cennym źródłem witaminy C, karotenoidów (luteina, zeaksantyna) o działaniu silnie przeciwutleniającym, a także witaminy K, która bardzo sporadycznie występuje w warzywach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: “Istoty fantastyczne” udowadniają, że wyobraźnia nie ma ograniczeń

W jarmużu można znaleźć sulforafan - związek chemiczny stanowiący czynnik chemoprewencyjny, zmniejszający ryzyko rozwoju nowotworów. W tym kapustnym warzywie znajduje się również beta karoten, będący naturalnym antyoksydantem.

Jarmuż korzystanie wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku, poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Chroni organizm przed chorobami układu krążenia, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Wśród jego cennych właściwości wymienia się również pomoc w regulowaniu ciśnienia tętniczego krwi oraz obniżenia poziomu "złego" cholesterolu

Oprócz tego, że jarmuż ma niewiele kalorii, a do tego znaczną ilość białka, wyróżnia się on również bardzo niskim indeksem glikemicznym. Jest doskonały dla osób będących na diecie i dla cukrzyków.

Żurawina

Na liście produktów superfoods nie może zabraknąć żurawiny. Te pozornie zwyczajne, czerwone owoce niewielkich rozmiarów mają ogromny potencjał leczniczy. Przede wszystkim stanowią cenne źródło beta-karotenu, witaminy C, A, E, B1, B2, magnezu, potasu, żelaza i fosforu. Żurawina to również polifenole, flawonoidy, błonnik i tanina.

Żurawina wyróżnia się silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi, co przyczynia się do tego, że szybko i skutecznie pomaga zwalczać choroby układu moczowego, pokarmowego, a także stany zapalne dziąseł. Wykazuje pozytywny wpływ na choroby nerek, pęcherza moczowego, funkcjonowanie żołądka, a także cukrzycę. Wspomaga też leczenie przeziębień, grypy oraz miażdżycy.

Żurawinę śmiało można wkomponować w codzienne menu - nie tylko jako środek leczniczy, ale również profilaktyczny - jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Obniża ryzyko zachorowania na choroby serca, zmniejszając poziom "złego" cholesterolu, jednocześnie podnosząc poziom dobrego.

Siemię lniane i len

Siemię lniane, a także len mielony, to kolejne produkty, o których nie można nie wspomnieć, mówiąc o polskich superfoods. Mają wręcz nieoceniony wpływ na nasze zdrowie - zawierają prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Siemię to źródło błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3 i białka. To także mnóstwo składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, potas, wapń, cynk czy miedź, oraz witamin B1, B6, PP i kwas foliowy. Siemię reguluje poziom cukru we krwi, poprawia pracę układu pokarmowego, wspiera układ krwionośny i zmniejsza objawy przeziębienia, takie jak ból gardła i kaszel. Poprawia również kondycję skóry, włosów i paznokci. Dla osób, które dbają o linię, siemię będzie dużym wsparciem - regularne jedzenie siemienia lnianego eliminuje zatrzymywanie wody w organizmie.

W walce z otyłością świetne działanie wykazuje również len - jedząc go szybciej się najadamy, ponieważ potęguje szybsze odczuwanie sytości. Dodatkowo len zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej i miażdżycy. Korzystnie działa na układ krążenia oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL. Wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego. Len ma także działanie regenerujące skórę.

Miód

Super właściwości miodu były doceniane już w starożytności - nasi przodkowie uznawali go za lekarstwo dla ciała i duszy. Ten cudowny nektar miał im zagwarantować nieśmiertelność. Dzisiaj wiemy, że choć takiej mocy miód nie posiada, to ma mnóstwo innych cech. Zacznijmy od tego, że zawiera aż 200 aktywnych składników. Ze świecą trzeba by szukać źródła tak cennych minerałów, witamin, enzymów, składników organicznych i antyoksydantów. Działa antybakteryjnie, wzmacnia odporność i pracę serca. Zalecany jest do stosowania pomocniczo przy problemach związanych z przewodem pokarmowym, przy chorobach układu oddechowego, wątroby i dróg żółciowych, a także w zaburzeniach układu immunologicznego.

Kasza jaglana

Kasza jaglana zyskuje coraz więcej zwolenników, ale wciąż jest ich stosunkowo mało jak na fakt, że znajduje się ona w gronie polskich superfoods.

Jest bogata w wiele minerałów (fosfor, cynk, krzem i magnez), w witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminę E. Ma działanie przeciwwirusowe, wspiera leczenie raka. Pozytywny wpływ wykazuje również na wzmocnienie włosów, paznokci i poprawę cery. Warto docenić właściwości zasadotwórcze tej kaszy - działa bowiem odkwaszająco na organizm człowieka. Co więcej, nie zawiera glutenu, zatem jest idealna dla osób, które zmagają się z nietolerancją na gluten lub chorują na celiaklię.

Aronia

Wiele mówi się o cennych właściwościach jagód goji czy jagód acai, ale warto docenić polską aronię. To właśnie nasz kraj jest największym producentem, a zarazem eksporterem, aronii na świecie. To najbogatszy pod względem antyoksydantów owoc. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez i cynk. Jedzenie aronii dostarcza błonnika pokarmowego (5,62 g / 100 g owoców) i witamin: C, B2, B3, B9 (tzw. kwas foliowy) oraz witaminę E.

Aronia i przetwory z tego owocu doskonałe sprawdzą się dla diabetyków. Znajdujące się w niej polifenole, oprócz wspomnianego działania antyoksydacyjnego, pobudzają wydzielanie insuliny, co wpływa na obniżenie stężenia cukrów we krwi. Jednocześnie owoc ten zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych i pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

Aronia przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn, wzmacnia odporność, łagodzi stany zapalne, potrafi nawet zwalczyć niektóre infekcje na tle bakteryjnym i wirusowym.

Czosnek, buraki, brukselka

Wśród superfooods można także wymienić czosnek, będący niezwykle cennym antybiotykiem w naturalnej postaci. To niewielkie warzywo ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze.

Buraki zaś stanowią bogactwo witamin i składników mineralnych oraz żelaza. Wspomagają układ krwionośny i wykazują właściwości przeciwnowotworowe.

Brukselka jest cennym źródłem witaminy C, B, A, E i K, wapnia, manganu, cynku, selenu, potasu i kwasu foliowego. Zawiera przeciwutleniacze działające przeciwnowotworowo, a także związki azotowe, które przyczyniają się do usunięcia nadwyżki estrogenów z organizmu (z tego względu brukselkę powinny jeść kobiety z problemami hormonalnymi). Brukselka reguluje pracę jelit, ponieważ zawiera sporą ilość błonnika.

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0