Czy sztuczne słodziki są rakotwórcze?

Aspartam może trafić na listę substancji rakotwórczych WHO

Źródło zdjęć: © canva
Marta Grzeszczuk,
30.06.2023 11:30

Jeden z najbardziej popularnych słodzików używanych w wersjach dietetycznych produktów może być rakotwórczy. Szczegóły poznamy w lipcu.

Agencja informacyjna Reuters podała 29 czerwca, że już w lipcu 2023 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) umieści aspartam na liście produktów potencjalnie rakotwórczych. Aspartam to jeden ze sztucznych słodzików, najpowszechniej używanych w "dietetycznych" wersjach napojów gazowanych, gum do żucia czy deserów.

Według Reutersa aspartam ma trafić na "czarną listę" Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC). Ta organizacja nie zajmuje się ustalaniem "bezpiecznych do spożycia" dawek potencjalnie ryzykownych substancji. To zadanie Komitetu Ekspertów ds. Dodatków do Żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych (JECFA), który badania nad sztucznymi słodzikami prowadzi równolegle do IARC.

Czy Aspartam pomaga w regulowaniu wagi ciała?

Na ostateczny wyrok w sprawie rakotwórczości aspartamu musimy więc jeszcze poczekać. Ale już w maju 2023 r. WHO opublikowała oficjalne wytyczne dietetyczne, w których nie rekomenduje sztucznych słodzików jako skutecznego środka do kontrolowania masy ciała.

Zastępowanie cukrów sztucznymi słodzikami nie pomaga w kontrolowaniu masy ciała w dłuższej perspektywie. Ludzie powinni rozważyć inne sposoby ograniczenia spożycia wolnych cukrów, takie jak spożywanie żywności zawierającej naturalnie występujące cukry, np. owoców, lub niesłodzonej żywności i napojów.

- Francesco Branca WHO

Wojna z węglowodanami jest kluczową częścią "kultury dietetycznej", w której jesteśmy obecnie bardzo głęboko zanurzeni. Pialiśmy już o tym, że bycie szczupłym i "fit" jest dziś jednym z wyznaczników statusu, za którym gonimy, aby utrzymać dobrą samoocenę. Bardzo skrupulatnie wykorzystuje to i podbija przemysł dietetyczny, który wg serwisu expertmarketresearch.com osiągnął w 2022 r. globalnie wartość ponad 175 mld dolarów.

Tymczasem eksperci żywieniowi, m.in. z Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC), przypominają, że glukoza, do której rozkładane są w naszym organizmie cukry, jest podstawowym paliwem, na którym pracuje nasz mózg. Niedobory glukozy mogą prowadzić do problemów z pamięcią, nastrojem i koncentracją.

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 2
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0