Aspartam może trafić na listę substancji rakotwórczych WHO
Jeden z najbardziej popularnych słodzików używanych w wersjach dietetycznych produktów może być rakotwórczy. Szczegóły poznamy w lipcu.
Agencja informacyjna Reuters podała 29 czerwca, że już w lipcu 2023 r. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) umieści aspartam na liście produktów potencjalnie rakotwórczych. Aspartam to jeden ze sztucznych słodzików, najpowszechniej używanych w "dietetycznych" wersjach napojów gazowanych, gum do żucia czy deserów.
Według Reutersa aspartam ma trafić na "czarną listę" Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC). Ta organizacja nie zajmuje się ustalaniem "bezpiecznych do spożycia" dawek potencjalnie ryzykownych substancji. To zadanie Komitetu Ekspertów ds. Dodatków do Żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych (JECFA), który badania nad sztucznymi słodzikami prowadzi równolegle do IARC.
Czy Aspartam pomaga w regulowaniu wagi ciała?
Na ostateczny wyrok w sprawie rakotwórczości aspartamu musimy więc jeszcze poczekać. Ale już w maju 2023 r. WHO opublikowała oficjalne wytyczne dietetyczne, w których nie rekomenduje sztucznych słodzików jako skutecznego środka do kontrolowania masy ciała.
Zastępowanie cukrów sztucznymi słodzikami nie pomaga w kontrolowaniu masy ciała w dłuższej perspektywie. Ludzie powinni rozważyć inne sposoby ograniczenia spożycia wolnych cukrów, takie jak spożywanie żywności zawierającej naturalnie występujące cukry, np. owoców, lub niesłodzonej żywności i napojów.
Wojna z węglowodanami jest kluczową częścią "kultury dietetycznej", w której jesteśmy obecnie bardzo głęboko zanurzeni. Pialiśmy już o tym, że bycie szczupłym i "fit" jest dziś jednym z wyznaczników statusu, za którym gonimy, aby utrzymać dobrą samoocenę. Bardzo skrupulatnie wykorzystuje to i podbija przemysł dietetyczny, który wg serwisu expertmarketresearch.com osiągnął w 2022 r. globalnie wartość ponad 175 mld dolarów.
Tymczasem eksperci żywieniowi, m.in. z Europejskiej Rady Informacji o Żywności (EUFIC), przypominają, że glukoza, do której rozkładane są w naszym organizmie cukry, jest podstawowym paliwem, na którym pracuje nasz mózg. Niedobory glukozy mogą prowadzić do problemów z pamięcią, nastrojem i koncentracją.
Popularne
- Polka zmarła na egzotycznej wyspie. Miała 27 lat i żywiła się wyłącznie owocami
- Ekipa otworzy sklep stacjonarny. Znamy lokalizację i datę otwarcia
- Wege burgery na celowniku UE. "Zakaz byłby krokiem wstecz"
- Nudna reklama Friza i Wersow. Recenzja "Friz & Wersow. Miłość w czasach online"
- Billie Eilish zaatakowana przez fana na własnym koncercie. "Obrzydliwe"
- "POLSKA GUROM" - Przemek Kucyk zgłasza się na Eurowizję. To jego topka polskiej (pop)kultury
- Pierwsze sukcesy Julii Żugaj w "Twoja twarz brzmi znajomo". Które miejsce zajęła?
- 48 Hours Challenge powodem zaginięć nastolatków? Komentarz policji
- Nikita i Cameraboy rozstali się? Mocny statement krąży w sieci