Uprawa bezkofeinowych ziaren kawy coraz bliżej

Uprawa bezkofeinowych ziaren kawy coraz bliżej. Naukowcy informują

Źródło zdjęć: © Canva
Natalia Witulska,
17.06.2023 14:00

Brazylijski instytut badawczy zajmujący się kawą rozpoczął decydujący etap trwającego dwie dekady projektu mającego na celu opracowanie odmian kawy arabica. Ziarna są naturalnie bezkofeinowe, co zdaniem naukowców może mieć znaczny potencjał komercyjny.

Jeżeli trwający projekt się powiedzie, naturalnie powstałe odmiany kawy mogą znaleźć niszę rynkową w dużych regionach konsumpcyjnych, takich jak Europa i USA. Ziarna mogą przypaść do gustu konsumentom, którzy woleliby je od obecnych marek bezkofeinowych, które są wynikiem procesów chemicznych lub przemysłowych.

Bezkofeinowe ziarna kawy przyszłością rynkową?

Program jest rozwijany w Instituto Agronomico de Campinas (IAC), głównym ośrodku badań nad kawą, który dostarczył wiele wysokowydajnych roślin kawy. Naukowcy twierdzą, że rozpoczynają regionalne próby terenowe niektórych odmian, które opracowują od kilku lat, krzyżując różne rośliny kawy.

Bezkofeinowe ziarna kawy przyszłością rynku
Bezkofeinowe ziarna kawy przyszłością rynku (Canva)

Firmy sprzedające kawę bezkofeinową również mogą odnieść korzyści wynikające z trwającego w Brazylii programu. Będą w stanie bowiem pominąć procesy usuwania kofeiny ze zwykłych odmian kawy.

Chociaż wiele osób pije kawę poszukując zastrzyku energii zapewnianego przez kofeinę, niektórzy ludzie jej nie tolerują lub wolą pić bezkofeinową kawę w ciągu dnia, aby uniknąć potencjalnych zakłóceń snu.

Źródło: theguardian.com

Odkryj magię nie tylko otrzymywania, ale również dawania
Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 1
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 1
sdfgds,zgłoś
a na cholerę komu kawa bezkofeinowa? to jak schabowy bez mięsa
Odpowiedz
0Zgadzam się0Nie zgadzam się