Uprawa bezkofeinowych ziaren kawy coraz bliżej. Naukowcy informują
Brazylijski instytut badawczy zajmujący się kawą rozpoczął decydujący etap trwającego dwie dekady projektu mającego na celu opracowanie odmian kawy arabica. Ziarna są naturalnie bezkofeinowe, co zdaniem naukowców może mieć znaczny potencjał komercyjny.
Jeżeli trwający projekt się powiedzie, naturalnie powstałe odmiany kawy mogą znaleźć niszę rynkową w dużych regionach konsumpcyjnych, takich jak Europa i USA. Ziarna mogą przypaść do gustu konsumentom, którzy woleliby je od obecnych marek bezkofeinowych, które są wynikiem procesów chemicznych lub przemysłowych.
Podobne
Bezkofeinowe ziarna kawy przyszłością rynkową?
Program jest rozwijany w Instituto Agronomico de Campinas (IAC), głównym ośrodku badań nad kawą, który dostarczył wiele wysokowydajnych roślin kawy. Naukowcy twierdzą, że rozpoczynają regionalne próby terenowe niektórych odmian, które opracowują od kilku lat, krzyżując różne rośliny kawy.
Firmy sprzedające kawę bezkofeinową również mogą odnieść korzyści wynikające z trwającego w Brazylii programu. Będą w stanie bowiem pominąć procesy usuwania kofeiny ze zwykłych odmian kawy.
Chociaż wiele osób pije kawę poszukując zastrzyku energii zapewnianego przez kofeinę, niektórzy ludzie jej nie tolerują lub wolą pić bezkofeinową kawę w ciągu dnia, aby uniknąć potencjalnych zakłóceń snu.
Źródło: theguardian.com
Popularne
- Ashton Hall - kim jest i na czym polega jego poranna rutyna?
- Jak wygląda donut Julii Żugaj? Detektywi z TikToka znów w akcji
- Bagi rusza z nowym projektem. "Chcemy dostarczać najlepszy content"
- Korea Północna zamknęła granice przez OjWojtka? Influencer reaguje
- Lewandowski zgodził się być świadkiem na ślubie Łatwoganga? Gruba akcja...
- Jaki jest najszczęśliwszy kraj na świecie? Polska awansowała
- Kot Kacper przeszedł piekło. Wiadomo, co go teraz czeka
- Rafonix ma duże problemy psychiczne. Chce wrócić do internetu i otworzyć kebaba
- Mini Majk ma problemy w związku? "Widocznie nie pasujemy do siebie"