Majonez Kielecki i kura

Konkurs na najlepszy majonez rozstrzygnięty przez kury – Kielecki nie ma sobie równych

Źródło zdjęć: © Pexels, Społem
Anna RusakAnna Rusak,23.06.2021 16:30

Kto powiedział, że tylko ludzie mogą mieć swoje majonezowe rankingi? W sprawie wypowiedziały się kury, których życie ostatnio trochę zmieniło się na lepsze, właśnie dzięki Kieleckiemu

Który majonez jest najlepszy? To pytanie, które budzi sporo kontrowersji i które polecamy zadać np. na pierwszej randce, żeby potem nie było jakiegoś niepotrzebnego rozczarowania. Dobrze wiecie, że to są sprawy tak ważne, jak ananas na pizzy czy lukier na pączkach. Trudno nie dać ponieść się emocjom.

Gdy temat majonezu wjechał na redakcyjnym kolegium, szybko okazało się, że każdy z nas ma swojego ulubieńca, a co niektórzy (a raczej niektóre) z nas majonezu po prostu nie lubią. Ciężko żyć z tą świadomością, wiem, ale jakoś trzeba. W każdym razie co do jednego wszyscy byliśmy dzisiaj zgodni - Majonez Kielecki zdecydowanie zasłużył na oklaski. Dlaczego?

Kury biją brawo

A to dlatego, że grupa Społem wycofała z produkcji Majonezu Kieleckiego Omega-3 jajka z chowu klatkowego oraz wszelkie inne składniki, których takie jajka byłyby częścią. Zamiast nich w składzie znajdziemy jajka, pochodzące od kur z chowu ściółkowego.

"Naszą podstawową misją jest dobór najwyższej jakości składników i komponentów do produkcji, zachowanie wysokich standardów produkcyjnych oraz odpowiadanie na potrzeby konsumentów. Ich bezpieczeństwo oraz zdrowie i zaufanie jest dla nas priorytetem. Dlatego przy wdrażaniu założeń deklaracji z 2018 roku kierujemy się kluczowymi czynnikami – najwyższą jakością produktów, bezpieczeństwem, satysfakcją konsumentów oraz dbałością o środowisko i dobrostan zwierząt hodowlanych”

- Zbigniew Mojecki, z-ca prezesa ds. handlowych WSP „Społem”
trwa ładowanie posta...

To nie pierwszy taki krok firmy Społem. Już jakiś czas temu zadeklarowali się, że będą wycofywać „trójki” ze swoich produktów. Wcześniej jajka z hodowli klatkowych zniknęły z Majonezu Lekkiego i Majonezu Czosnkowego, a Omega-3 jest kolejnym krokiem ku lepszemu życiu zwierząt.

Oczywiście to też nie jedyny tego typu majonez na naszych półkach. Gdyby mogły, kury klaskałyby też dla producentów np. Hellmann’sa czy majonezu Madero, bo jajka użyte do ich produkcji też pochodzą od tych trochę szczęśliwszych kur.

Niedługo wszyscy zrobią to samo

W zasadzie wszyscy, prędzej czy później, będą musieli zrobić to samo, co Społem. Dlaczego? Już od dłuższego czasu w Parlamencie Europejskim trwają rozmowy o zakazaniu chowu klatkowego w UE.

Wszystko w 2018 roku zapoczątkowała fundacja Compassion in World Farming i ich Europejska Inicjatywa Obywatelska "Koniec epoki klatkowej". Zaangażowanych w to przedsięwzięcie jest 170 organizacji z całej Europy, a inicjatywę popierają też naukowcy.

trwa ładowanie posta...

Niedawno, bo 10 czerwca, europarlamentarzyści głosowali nad przepisami, które zabraniałyby chowu klatkowego w UE do 2027 roku. Postulat poparło 558 europosłów_posłanek_x, a zmiany mają się odbywać stopniowo. Na szczęście, jak widać po Kieleckim, niektórzy już wzięli sobie do serca dobro zwierząt i trzeba to chwalić!

Ale jest też inna opcja, którą niezmiennie polecam wszystkim, czyli wegański majonez Develeya. Bardzo chciałabym zostać jego ambasadorką, bo nie tylko jest absolutnie PRZEPYSZNY, ale też kończy wszelkie majonezowe spory. Bez znaczenia, czy wcześniej byliście team Kielecki czy Winiary – wegański Majonez Develeya i tak będzie Wam smakował i to nie są żarty.

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 1
  • emoji kupka - liczba głosów: 2
mario96,zgłoś
Trzeba kupować 3 póki jesZcze są
Odpowiedz
0Zgadzam się0Nie zgadzam się