Konkurs na najlepszy majonez rozstrzygnięty przez kury – Kielecki nie ma sobie równych
Kto powiedział, że tylko ludzie mogą mieć swoje majonezowe rankingi? W sprawie wypowiedziały się kury, których życie ostatnio trochę zmieniło się na lepsze, właśnie dzięki Kieleckiemu
Który majonez jest najlepszy? To pytanie, które budzi sporo kontrowersji i które polecamy zadać np. na pierwszej randce, żeby potem nie było jakiegoś niepotrzebnego rozczarowania. Dobrze wiecie, że to są sprawy tak ważne, jak ananas na pizzy czy lukier na pączkach. Trudno nie dać ponieść się emocjom.
Podobne
- Myszy z probówki dla kotów, które nie jedzą mięsa. Czas na wege jedzenie dla zwierząt?
- Majonez wegański na Wielkanoc. Który jest najlepszy? Sprawdzamy
- Śledztwo na fermie kurczaków. Lidl oskarżany przez Otwarte Klatki
- Klops z mamuta na talerzu. Nie zdobędzie gwiazdki Michelin
- Koniec dorożek w Krakowie? Konie przechodzą przez piekło
Gdy temat majonezu wjechał na redakcyjnym kolegium, szybko okazało się, że każdy z nas ma swojego ulubieńca, a co niektórzy (a raczej niektóre) z nas majonezu po prostu nie lubią. Ciężko żyć z tą świadomością, wiem, ale jakoś trzeba. W każdym razie co do jednego wszyscy byliśmy dzisiaj zgodni - Majonez Kielecki zdecydowanie zasłużył na oklaski. Dlaczego?
Kury biją brawo
A to dlatego, że grupa Społem wycofała z produkcji Majonezu Kieleckiego Omega-3 jajka z chowu klatkowego oraz wszelkie inne składniki, których takie jajka byłyby częścią. Zamiast nich w składzie znajdziemy jajka, pochodzące od kur z chowu ściółkowego.
To nie pierwszy taki krok firmy Społem. Już jakiś czas temu zadeklarowali się, że będą wycofywać „trójki” ze swoich produktów. Wcześniej jajka z hodowli klatkowych zniknęły z Majonezu Lekkiego i Majonezu Czosnkowego, a Omega-3 jest kolejnym krokiem ku lepszemu życiu zwierząt.
Oczywiście to też nie jedyny tego typu majonez na naszych półkach. Gdyby mogły, kury klaskałyby też dla producentów np. Hellmann’sa czy majonezu Madero, bo jajka użyte do ich produkcji też pochodzą od tych trochę szczęśliwszych kur.
Niedługo wszyscy zrobią to samo
W zasadzie wszyscy, prędzej czy później, będą musieli zrobić to samo, co Społem. Dlaczego? Już od dłuższego czasu w Parlamencie Europejskim trwają rozmowy o zakazaniu chowu klatkowego w UE.
Wszystko w 2018 roku zapoczątkowała fundacja Compassion in World Farming i ich Europejska Inicjatywa Obywatelska "Koniec epoki klatkowej". Zaangażowanych w to przedsięwzięcie jest 170 organizacji z całej Europy, a inicjatywę popierają też naukowcy.
Niedawno, bo 10 czerwca, europarlamentarzyści głosowali nad przepisami, które zabraniałyby chowu klatkowego w UE do 2027 roku. Postulat poparło 558 europosłów_posłanek_x, a zmiany mają się odbywać stopniowo. Na szczęście, jak widać po Kieleckim, niektórzy już wzięli sobie do serca dobro zwierząt i trzeba to chwalić!
Ale jest też inna opcja, którą niezmiennie polecam wszystkim, czyli wegański majonez Develeya. Bardzo chciałabym zostać jego ambasadorką, bo nie tylko jest absolutnie PRZEPYSZNY, ale też kończy wszelkie majonezowe spory. Bez znaczenia, czy wcześniej byliście team Kielecki czy Winiary – wegański Majonez Develeya i tak będzie Wam smakował i to nie są żarty.
Popularne
- Chill Guy podbija internet. O co chodzi z wyluzowanym ziomkiem?
- Kim są "slavic dolls"? Śmiertelnie niebezpieczny trend na TikToku
- Były Julii Żugaj szantażował jurorów "Tańca z gwiazdami"? Szalona teoria fanów
- Jelly Frucik zablokowany na TikToku. "Ryczę i jestem w rozsypce"
- Naruciak i Psycholoszka stracili pieska. "Nie wybaczę sobie nigdy"
- Quebonafide ogłosił finałowy koncert? "Będzie tłusto"
- Genzie prezentuje: "100 DNI DO MATURY". Zapowiada się wielki hit?
- Podgrzej pizzę na PlayStation 5. Pizza Hut prezentuje nietypowy gadżet
- Sara James doświadczyła rasizmu? Jej wyznanie szokuje