Woda o smaku słonego karmelu? Dentyści ostrzegają przed trendem #Watertok
Trendy na TikToku tak szybko jak się pojawiają, tak szybko znikają. Jednak jeden z nich szczególnie zaniepokoił specjalistów. O co chodzi z trendem #Watertok i dlaczego jest on szkodliwy?
Trend #Watertok zdobył ponad 100 mln wyświetleń. Jednocześnie wywołał też spore zamieszanie w mediach społecznościowych.
Podobne
Użytkownicy TikToka nagrywający filmy do tego trendu, zachęcają widzów do dodawania różnych proszków lub syropów, a tym samym tworzenia wód smakowych.
Woda z tortem urodzinowym?
Wielu influencerów pokazuje na filmach proszki o smaku cukierków, tj. Starburst czy Skittles, a także słodzone syropy. W ten sposób twórcy tworzą np. "wodę piña colada" czy "wodę z tortem urodzinowym".
Po dodaniu tych produktów do wody zmienia się jej smak. Influencerzy promujący ten trend tłumaczą, że nawodnienie staje się bardziej atrakcyjne.
Często takie napoje przygotowywane są również w dużych ilościach. Użytkownicy TikToka używają do tego popularnych ostatnio butelek Stanley, które mają ponad 1 l pojemności.
Co na to dentyści?
Główny dentysta w Harley Private Dental dr Abdul Matin Azizi w rozmowie z "The Independent" przyznał, że tego typu dodatki mogą mieć znaczący wpływ na zęby osoby, która spożywa takie napoje.
Niektóre proszki i syropy mogą zawierać wysoki poziom cukru lub kwasu cytrynowego, który może powodować erozję szkliwa zębów i powodować próchnicę.
Dr Azizi dodaje również, że cukier może "karmić" bakterie w ustach. Skutkiem tego może być nadwrażliwość oraz ból zębów.
Czasem nawet może okazać się, że zęby zostaną zabarwione przez barwniki spożywcze zawarte w takich słodzikach.
Dr Azizi wspomniał też, aby ludzie, którzy piją smakowe napoje, robili to z umiarem oraz wypłukiwali usta po wypiciu.
Wody smakowe wpływają nie tylko na zęby
Lekarz pierwszego kontaktu w Mercuri Health dr Al-Imran Khan, w rozmowie z "The Independent", wspomniał, że sam pomysł wody smakowej został wymyślony przez pacjentów postbariatrycznych, czyli po operacji zmniejszania żołądka.
Miało to pomóc im w zwiększeniu nawodnienia. Jednak, jak stwierdził dr Khan w rozmowie z portalem, teraz "wirusowo" idzie tworzenie wód smakowych, co potencjalnie może mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Sztuczne składniki słodzące lub smakowe, tj. te stosowane w proszkach i syropach do mieszania z wodą, mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym chorób układu krążenia lub ewentualnie cukrzycy o wczesnym początku.
Opinię o trendzie #Watertok wydała również Silvia Micheletti, dietetyk w Rainbow Labs. W rozmowie z "The Independent" powiedziała, że takie napoje są sprzedawane jako zdrowa alternatywa dla słodkich napojów.
Twierdzi też, że ludzie wierzą, że woda smakowa zawiera mniej cukru niż soki czy napoje gazowane, jednak prawdopodobnie tak nie jest.
Spójrzcie na składniki, a nie na kalorie. W rzeczywistości te sztuczne aromaty zawierają wysoki poziom maltodekstryn, które są wysoko przetworzonymi węglowodanami, które pochodzą ze skrobi.
Co sądzicie o trendzie #Watertok?
źródło: independent.co.uk
Popularne
- PiriPiri zrobiło pierwsze w Polsce lody z kebabem. To nie jest żart
- Wersow wypuściła "Dorosłe serce". Śpiewa, że otrzymała chłód
- Rosyjski youtuber przesadził z prankami. Policja nie miała litości
- Pierwszy na świecie wyścig plemników. Będą zakłady, kamery, a nawet komentator
- "Best feeling, pozdro z fanem". O co chodzi w tym trendzie?
- Bombardiro Crocodilo i inne brainroty AI. Ten trend wyżre ci mózg
- Sylwester Wardęga przegrał z Marcinem Dubielem. Musi zapłacić 350 tys. zł?
- Gimpson (Gimper) ogłosił swój ostatni koncert. Klub wyprzedał W GODZINĘ
- Julia Żugaj ma nowego chłopaka? "Jest dla mnie teraz ogromnym wsparciem"