Wege knajpa zmienia menu, bo serwowanie "trawy i kamieni" nie jest opłacalne
Inflacja dotyka każdego - nawet tych, którzy starają się prowadzić biznes etycznie i zgodnie z sumieniem. Wege knajpa z Olsztyna poczuła tego skutki na własnej skórze.
Green Way to wegetariańska knajpka w Olsztynie. Zdecydowanie bliżej jej do klimatu baru mlecznego niż restauracji. W Green Wayu serwuje się typowo polską kuchnię - dla koneserów tradycji jest jednak jeden haczyk. Wszystkie podawane tam potrawy są bez mięsa. W barze można zamówić również opcje wegańskie i bezglutenowe. Dla osób z nietolerancjami pokarmowymi czy diecie roślinnej, takie miejsce to skarb. Porcje raczej duże, ceny raczej niskie, przyjemnie, domowo. Innymi słowy - miła odskocznia po ramenach, bibimbapach czy neapolitańskiej pizzy.
Podobne
- Nie będzie wege burgerów. Jaki los czeka ptasie mleczko i paluszki rybne?
- Kraboburgery ze "Spongeboba"w menu popularnego fast fooda. Rozgryziesz tajny przepis?
- Czy może istnieć "wegański boczek"? Jest wyrok w tej sprawie
- Knajpa z ZOO zaatakowała Książula. Youtuber odpowiada
- Wege knajpa w Gdańsku serwuje "stek" z drukarki 3D. W menu mają też inne "mięsa"
Niestety wszystko co dobre, kiedyś się kończy. Właściciele Green Waya w Olsztynie podjęli decyzję, która może być szokująca dla klientów. Od lipca br. zmienili nazwę na "Green", a także... dodali do menu dania mięsne. Tłumaczą, że prowadzenie wegetariańskiej restauracji przestało się opłacać.
Wege knajpa będzie serwować mięso. Dlaczego?
Właściciele wspominają o inflacji i rosnących kosztach prowadzenia lokalu. Nawet dla osób po drugiej stronie, jest to zauważalne - po cenach w menu, które w przeciągu ostatnich 2-3 lat zdążyły się sporo zmienić. Knajpkom z przedziału 30-40 zł za posiłek już znacznie bliżej do widełek 40-50 zł.
Jakie opcje mieli właściciele Green Waya, gdy bar przestał przynosić zyski? Zamknąć biznes albo wprowadzić drobne zmiany w polityce firmy. Marka zdecydowała się na to drugie.
"To była dla nas trudna decyzja. Zauważyliśmy, że liczba gości preferujących dania vege i wegetariańskie znacznie się zmniejszyła. Wiele restauracji funkcjonuje oferując jednocześnie menu wegańskie, wegetariańskie i mięsne, a żadna z nich nie spotyka się z hejtem. Rozumiemy, że przez wiele lat byliśmy znani jako restauracja wegetariańska i dla wielu osób może być to trudne do zaakceptowania. Jednak prowadzenie gastronomii w obecnych czasach jest naprawdę trudne, a nasze państwo niewiele nam w tym pomaga - raczej utrudnia" - poinformowali właściciele Green Waya w mediach społecznościowych.
Warto przypomnieć, że knajpka mieści się w Olsztynie. Typowe wege i wegan miejscówki w większych miastach potrafią być dramatycznie oblegane.
Właściciele wspomnieli, że obawiają się hejtu z powodu zmiany polityki firmy. Zapewniają jednak, że 2/3 menu postanie wegetariańska i wegańska, a potrawy z mięsem będą po prostu kolejną opcją. Ogłosili również, że w lokalu są dwie kuchnie - w jednej będą przygotowywane dania wege, w drugiej mięsne.
Źródło: gazetaolsztynska.pl
Popularne
- Chill Guy podbija internet. O co chodzi z wyluzowanym ziomkiem?
- Kim są "slavic dolls"? Śmiertelnie niebezpieczny trend na TikToku
- Jelly Frucik zablokowany na TikToku. "Ryczę i jestem w rozsypce"
- Były Julii Żugaj szantażował jurorów "Tańca z gwiazdami"? Szalona teoria fanów
- Naruciak i Psycholoszka stracili pieska. "Nie wybaczę sobie nigdy"
- Quebonafide ogłosił finałowy koncert? "Będzie tłusto"
- Podgrzej pizzę na PlayStation 5. Pizza Hut prezentuje nietypowy gadżet
- Genzie prezentuje: "100 DNI DO MATURY". Zapowiada się wielki hit?
- Amerykanie nie umieją zrobić kisielu? Kolejna odsłona slavic trendu