Kebab Friza czy Chajzera?

Kebab Friza czy Chajzera? Tiktokerka nie gryzła się w język

Źródło zdjęć: © Roksana Konkolska / TikTok
Jakub TyszkowskiJakub Tyszkowski,24.06.2025 13:45

Influencerka Roksana Konkolska postanowiła przetestować kebaby od znanych twórców: Friza i Filipa Chajzera. Ocena nie była łatwa, gdyż obie propozycje stoją na wysokim poziomie, choć nie ustrzegły się wpadek.

Jeszcze kilkanaście lat temu kebab był w Polsce nowością, dziś trudno wyobrazić sobie większe miasto bez kilku lokali serwujących ten turecki specjał. Według szacunków, w Polsce działa już ponad 5 tys. punktów z kebabem, a liczba ta stale rośnie. Kebab stał się symbolem miejskiego życia, szybkim posiłkiem po pracy, a także nieodłącznym elementem nocnych powrotów do domu. Kebab przyciąga prostotą, sytością i przystępną ceną. Właściciele lokali podkreślają, że Polacy cenią sobie możliwość szybkiego zjedzenia ciepłego posiłku, który można zabrać na wynos.

Niektórzy celebryci i influencerzy próbują swoich sił w gastronomii, licząc, że głośne nazwisko przyciągnie klientów do ich lokalu. Sporo szumu zrobiła sieć kebabów Filipa Chajzera KREUZBERG. Głównie za sprawą Książula, który podczas recenzji przekąski zauważył, że otrzymał większą porcję. Sprawa nabrała rozmiarów gigantycznej afery i doszło do tego, że Chajzer chciał walczyć z youtuberem w MMA.

Z kebabowym tematem zmierzył się też Karol Wiśniewski "Friz", jeden z najpopularniejszych polskich influencerów. Otwarcie pierwszego lokalu Viral Kebab w Krakowie przyciągnęło tłumy, a kolejki ustawiały się jeszcze przed oficjalnym startem. Friz postawił na prosty koncept: szybkie jedzenie, przystępne ceny i rozpoznawalną markę. W menu znalazły się klasyczne kebaby, frytki, napoje oraz autorskie sosy. Lokalizacja w centrum miasta i silna promocja w mediach społecznościowych sprawiły, że o Kebabie Friza zrobiło się głośno nie tylko wśród młodzieży

trwa ładowanie posta...

Kebab Friza czy kebab Chajzera - który lepszy?

Na test obu kebabów - Chajzera i Friza - wybrała się influencerka Roksana Konkolska. W lokalu Friza zaskoczyła ją kolejka, w której musiała czekać pół godziny. Skrytykowała menu, że brakuje w nim kebabu w boksie. Pochwaliła możliwość dolewki oraz łatwe do otwarcia opakowanie.

- Gdyby nie fakt, że wzięłam zbyt ostry sos, to jest naprawdę lekko i świeżo

- oceniła Roksana.

Jak wypadł KREUZBERG? Influencerka narzekała na czas oczekiwania na zamówienie, który wyniósł pół godziny, ale jednocześnie była to oznacza, że posiłek przygotowano na świeżo. - Jednak jak dla mnie osobiście zbyt suchy - powiedziała Roksana. Werdykt? - Tak szczerze to obydwa są dobre.

trwa ładowanie posta...
Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0