grill

Nieoczywiste przepisy na majówkowego grilla

Źródło zdjęć: © Pexels
Zofia WilczuraZofia Wilczura,30.04.2021 15:05

Przed nami najzimniejsza od kilku lat majówka. Ale czy jest to powód, aby zrezygnować z tradycyjnego grillowania? Oczywiście, że nie!

Dla wszystkich, którzy mają dosyć grillowanych kiełbas i tłustych karkówek, mamy szybki i pyszny przepis na piersi z kurczaka w prostej marynacie. Do tego zielone szparagi, papryka z jajkiem i zdrowa, smaczna, uczta gotowa.

Na porcję dla 4 osób potrzebujesz:

- 4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub 2 podwójne)

Na marynatę do kurczaka:

- 1 łyżeczkę tymianku

- sok wyciśnięty z 1 małej cytryny

- 4 ząbki czosnku roztartego z solą

- 4 - 5 łyżek oliwy

Do tego smaczne dodatki:

- 2 czerwone papryki

- 4 jajka

- pęczek zielonych szparagów

- pęczek natki pietruszki

- 2 ząbki czosnku

- 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek

- sól i przyprawa do warzyw (ja lubię tą do pieczonych ziemniaków)

Wykonanie:

Składniki marynaty wymieszaj i marynuj w niej kurczaka minimum ½ godziny. Grilluj z każdej strony około 5 min. Czas grillowania zależy głównie od grubości piersi. Sprawdzaj na bieżąco. Jak nie przesadzisz z czasem, piersi będą soczyste. I pamiętaj, mięso z kurczaka nie może być różowe, przekrój przed podaniem, aby to sprawdzić.

Papryki przekrój na pół, przypraw solą, przyprawą do warzyw, posmaruj oliwą. Grilluj przez chwilę wewnętrzną stronę połówki, potem odwróć i do każdej połówki wbij 1 jajko, posól, grilluj wolno, aż białko się zetnie.

Szparagi – odłam zdrewniałe końcówki, posmaruj oliwą i lekko posól. Grilluj chwilę na delikatnym ogniu. Zrób sos z pokrojonej natki, wyciśniętego czosnku, soli i oliwy. Grillowane szparagi wymieszaj z przygotowanym sosem i ciesz się smakiem!

Mamy też coś dla osób preferujących bezmięsne potrawy – oto sałatka z arbuza i fety!

Potrzebujesz tylko kilku składników:

- ½ arbuza

- kostka sera feta

- 1 czerwona cebula

- oliwa z oliwek i ocet balsamiczny (odrobina) do polania sałatki

Wykonanie jest banalnie proste:

Arbuza i fetę pokrój w dużą kostkę. Cebulę w piórka. Na pokrojonym arbuzie ułóż ser i posyp cebulą. Wszystko skrop delikatnie oliwą z oliwek i octem balsamicznym (najlepszy taki z Modeny!)

 Opcjonalnie możesz dodać czarne oliwki, miętę, pomidory. Jeśli nie masz, nie szkodzi – i tak będzie pysznie!

A jakie są Wasze ulubione przepisy na grilla?

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 5
  • emoji ogień - liczba głosów: 4
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0