Nieoczywiste przepisy na majówkowego grilla
Przed nami najzimniejsza od kilku lat majówka. Ale czy jest to powód, aby zrezygnować z tradycyjnego grillowania? Oczywiście, że nie!
Dla wszystkich, którzy mają dosyć grillowanych kiełbas i tłustych karkówek, mamy szybki i pyszny przepis na piersi z kurczaka w prostej marynacie. Do tego zielone szparagi, papryka z jajkiem i zdrowa, smaczna, uczta gotowa.
Na porcję dla 4 osób potrzebujesz:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub 2 podwójne)
Na marynatę do kurczaka:
- 1 łyżeczkę tymianku
- sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
- 4 ząbki czosnku roztartego z solą
- 4 - 5 łyżek oliwy
Do tego smaczne dodatki:
- 2 czerwone papryki
- 4 jajka
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- sól i przyprawa do warzyw (ja lubię tą do pieczonych ziemniaków)
Wykonanie:
Składniki marynaty wymieszaj i marynuj w niej kurczaka minimum ½ godziny. Grilluj z każdej strony około 5 min. Czas grillowania zależy głównie od grubości piersi. Sprawdzaj na bieżąco. Jak nie przesadzisz z czasem, piersi będą soczyste. I pamiętaj, mięso z kurczaka nie może być różowe, przekrój przed podaniem, aby to sprawdzić.
Papryki przekrój na pół, przypraw solą, przyprawą do warzyw, posmaruj oliwą. Grilluj przez chwilę wewnętrzną stronę połówki, potem odwróć i do każdej połówki wbij 1 jajko, posól, grilluj wolno, aż białko się zetnie.
Szparagi – odłam zdrewniałe końcówki, posmaruj oliwą i lekko posól. Grilluj chwilę na delikatnym ogniu. Zrób sos z pokrojonej natki, wyciśniętego czosnku, soli i oliwy. Grillowane szparagi wymieszaj z przygotowanym sosem i ciesz się smakiem!
Mamy też coś dla osób preferujących bezmięsne potrawy – oto sałatka z arbuza i fety!
Potrzebujesz tylko kilku składników:
- ½ arbuza
- kostka sera feta
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek i ocet balsamiczny (odrobina) do polania sałatki
Wykonanie jest banalnie proste:
Arbuza i fetę pokrój w dużą kostkę. Cebulę w piórka. Na pokrojonym arbuzie ułóż ser i posyp cebulą. Wszystko skrop delikatnie oliwą z oliwek i octem balsamicznym (najlepszy taki z Modeny!)
Opcjonalnie możesz dodać czarne oliwki, miętę, pomidory. Jeśli nie masz, nie szkodzi – i tak będzie pysznie!
A jakie są Wasze ulubione przepisy na grilla?
W temacie lifestyle
- Świetna wiadomość dla fanów Muminków. Pierwsza muminkowa kawiarnia otwiera się w Polsce
- Fuj. Jessica Mercedes przyłapała klienta spożywczaka na gorącym uczynku
- Świeży prosił widzów o lajki pod reklamą. Piekło influencerów
- Puchacz zrzekł się nagrody z "Sabotażysty". Rezi i Kuqe w jego imieniu przekazali ją Fundacji Cancer Fighters
Popularne
- Karty kolekcjonerskie Julii Żugaj w Biedronce. Cena z kosmosu?
- "Kiedyś ludzie mieli mniej". Hymn boomerów podbija TikToka
- Popek poleciał do Turcji zrobić zęby. Efekt jego metamorfozy jest niesamowity
- Mata wydał mocny kawałek. W "sorry, taki jestem ;)" zdradza, dlaczego podpisał Fagatę [OPINIA]
- Najwyższy jarmark świąteczny w UE otwiera się w Warszawie. Chwała na wysokości, chwała
- Czym jest "potato bed"? Jesienny trend, który opanował TikToka
- Gimper wygrał z Lil Masti w sądzie. Wyrok jest prawomocny
- Chodzisz po Krakowie, a tam śpiewa David Kushner. To nie żart
- Najdroższa kawa na świecie. Za filiżankę zapłacisz cztery tysiące złotych (SZOK)





