Nieoczywiste przepisy na majówkowego grilla
Przed nami najzimniejsza od kilku lat majówka. Ale czy jest to powód, aby zrezygnować z tradycyjnego grillowania? Oczywiście, że nie!
Dla wszystkich, którzy mają dosyć grillowanych kiełbas i tłustych karkówek, mamy szybki i pyszny przepis na piersi z kurczaka w prostej marynacie. Do tego zielone szparagi, papryka z jajkiem i zdrowa, smaczna, uczta gotowa.
Na porcję dla 4 osób potrzebujesz:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub 2 podwójne)
Na marynatę do kurczaka:
- 1 łyżeczkę tymianku
- sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
- 4 ząbki czosnku roztartego z solą
- 4 - 5 łyżek oliwy
Do tego smaczne dodatki:
- 2 czerwone papryki
- 4 jajka
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
- sól i przyprawa do warzyw (ja lubię tą do pieczonych ziemniaków)
Wykonanie:
Składniki marynaty wymieszaj i marynuj w niej kurczaka minimum ½ godziny. Grilluj z każdej strony około 5 min. Czas grillowania zależy głównie od grubości piersi. Sprawdzaj na bieżąco. Jak nie przesadzisz z czasem, piersi będą soczyste. I pamiętaj, mięso z kurczaka nie może być różowe, przekrój przed podaniem, aby to sprawdzić.
Papryki przekrój na pół, przypraw solą, przyprawą do warzyw, posmaruj oliwą. Grilluj przez chwilę wewnętrzną stronę połówki, potem odwróć i do każdej połówki wbij 1 jajko, posól, grilluj wolno, aż białko się zetnie.
Szparagi – odłam zdrewniałe końcówki, posmaruj oliwą i lekko posól. Grilluj chwilę na delikatnym ogniu. Zrób sos z pokrojonej natki, wyciśniętego czosnku, soli i oliwy. Grillowane szparagi wymieszaj z przygotowanym sosem i ciesz się smakiem!
Mamy też coś dla osób preferujących bezmięsne potrawy – oto sałatka z arbuza i fety!
Potrzebujesz tylko kilku składników:
- ½ arbuza
- kostka sera feta
- 1 czerwona cebula
- oliwa z oliwek i ocet balsamiczny (odrobina) do polania sałatki
Wykonanie jest banalnie proste:
Arbuza i fetę pokrój w dużą kostkę. Cebulę w piórka. Na pokrojonym arbuzie ułóż ser i posyp cebulą. Wszystko skrop delikatnie oliwą z oliwek i octem balsamicznym (najlepszy taki z Modeny!)
Opcjonalnie możesz dodać czarne oliwki, miętę, pomidory. Jeśli nie masz, nie szkodzi – i tak będzie pysznie!
A jakie są Wasze ulubione przepisy na grilla?
W temacie lifestyle
- Minutę po 18. urodzinach założyła niebieską platformę. W trzy godziny zarobiła milion dolarów
- Roxie Węgiel wyprowadza się z Polski. Będzie studiować na zagranicznej uczelni
- Bedoes odpowiedział na diss Eripe. Zaserwował fanom motywacyjną gadkę
- Selena Gomez spełniła marzenie fanki. Wysłała jej gigantyczną paczkę kosmetyków
Popularne
- Treści dla dorosłych znikają z X? Blokada dotyczy całej Europy (tak, Polski też)
- Matcha jest obrzydliwa? Cała prawda o warszawskim zapaleniu opon mózgowych [VIBEZ CHECK]
- Najkwaśniejsze cukierki świata w polskim sklepie? Tiktoker podjął wyzwanie
- Kto wystąpi w 2. sezonie "Good Luck Guys"? Znacie go z Teamu X
- Wiernikowska dołączyła do groźnego trendu. Naraziła zdrowie swojego synka?
- Polka wydała 20 tys. zł na Labubu. Niezwykłe, co z tym zrobi
- Muzyczne premiery sierpnia 2025. Na jakie zagraniczne płyty czekamy najbardziej?
- Bedoes odpowiedział na diss Eripe. Zaserwował fanom motywacyjną gadkę
- "Strefa gangsterów". Tom Hardy idzie spuścić ci łomot [RECENZJA]