Turecka czekolada viraluje na TikToku. To się nigdy nie skończy...
Cały internet trąbi o dubajskiej czekoladzie i pistacjach. Nie zliczę, ile razy trend był już "reanimowany" - a tu ktoś wymyślił kebaba ze słynnym przysmakiem, a tu kotleta panierowanego w cieście kataifi... Na TikToku pojawiła się kolejny viralowy smakołyk. Czym jest turecka czekolada?
Dubjaska czekolada to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości i ręcznie robionych przysmaków. W skład jej nadzienia wchodzi, najlepiej dobra jakościowo, pasta pistacjowa oraz ciasto kataifi w formie "włosów", które ewentualnie można zastąpić pokrojonym w cienki paseczki ciastem filo. W internecie można znaleźć od groma przepisów na viralową czekoladę. Niektórzy decydują się przyrządzić ją własnoręcznie, ponieważ odstrasza ich cena przysmaku. W Polsce za 100-gramową tabliczkę można zapłacić od 20 do nawet 100 zł.
Podobne
- Dubajska czekolada trafiła do Żabki. Limitowana i ekstremalnie droga
- Dubajska czekolada w płynie? Trend poszedł za daleko
- Spartańskie warunki w kebabie? Wolałbyś tego nie wiedzieć
- Dubajski kotlet schabowy. Internauci łapią się za głowę
- Ksiądz zgłosił się do "T5M3"? "Jako dobry żołnierz Jezusa Chrystusa"
Turecka czekolada viraluje na TikToku
Już jakiś czas temu ustaliliśmy, że popularny trend zaszedł za daleko... W internecie pojawiają się coraz to bardziej zwariowane dania z pistacjowym twistem. Jak się okazuje pizza, kebab czy napój o smaku dubajskiej czekolady to dopiero początek. Niedawno pisaliśmy nawet o kotlecie panierowanym w cieście kataifi. Jedno jest pewne - pistacjowe szaleństwo szybko się nie skończy. W zamian za to na TikToku pojawił się kolejny viralowy produkt - turecka czekolada. Jaką ją zrobić i co to takiego?
Czym jest turecka czekolada?
Na TikToku pojawił się kolejny viralowy przysmak - turecka czekolada. W odróżnieniu od dubajskiej, robi się ją na bazie białej czekolady pofarbowanej najczęściej jasnoróżowym lub jasnoniebieskim barwnikiem. Jeśli chodzi o nadzienie to podstawą jest tureckie ciasto Pismaniye, które w pewnym sensie jest odpowiednikiem naszej waty cukrowej. Niektórzy porównują je również do chałwy. W rzeczywistości składa się z cukru rozciąganego w mące pszennej z opcjonalnymi dodatkami takimi jak kakao czy wanilia. Konsystencja tradycyjnego ciasta jest bardzo puszysta oraz włóknista. Potoczenie nazywa się je włosami anioła. Stąd alternatywna nazwa na turecką czekoladę - anielska czekolada.
Do środka można jeszcze dodać np. pastę orzechową lub pistacjową, pokruszone ciasteczka, dżem czy inne smarowidła. Na ten moment nie ma jeszcze konkretnego "modelu" robienia przysmaku.
Popularne
- Martirenti rozstał się z partnerem? Nie chce oddać pierścionka swojemu eks
- Hanys kebab robi furorę. Kluski i rolada zawinięte w placek
- Lody Genziara oficjalnie ogłoszone. Jaki smak trafi do sklepów?
- Julia Żugaj ogłosiła film. "Jesteśmy Żugajkami" już niedługo w kinach
- Pitbull osobiście przemówił do Polaków. Ile kosztują bilety na koncert Mr. Worldwide?
- Nowe lody Ekipy zapowiedziane. Jakie smaki trafią do sklepów?
- Bambi pocisnęła byłą dziewczynę OKIego. "Co tam Sarka"?
- Justin Bieber jest czysty? Przedstawiciel artysty zabrał głos
- Teenz wypuścili nową piosenkę. "POOLPARTY" już w streamingu