Kebab w pączku. Alternatywa na tłusty czwartek?
Dziś wypada ulubione święto wszystkich łasuchów - tłusty czwartek. Rekordziści w ten dzień potrafią zjeść nawet od kilku do kilkunastu pączków. Niektórzy jednak nie przepadają za tłustymi słodkościami. Właśnie dla takich osób powstała alternatywa - kebab w pączku.
Tłusty czwartek to tradycyjny dzień w polskim kalendarzu, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Przypada on zawsze w czwartek przed Środą Popielcową i jest okazją do objadania się słodkościami - zwłaszcza pączkami i faworkami. Zgodnie z wierzeniami, kto nie zje tego dnia pączka, nie będzie miał szczęścia w nadchodzącym roku. Święto wywodzi się z dawnych obrzędów, kiedy to ucztowano przed nadchodzącym Wielkim Postem, spożywając tłuste potrawy i wypieki. Dziś to jedna z najsłodszych i najbardziej lubianych tradycji w Polsce.
Podobne
- Tiktokerka upiekła pączki z ogórkami. Nikt nie chciał spróbować?
- Lidl i Biedronka na wojnie o pączki. Gdzie są najtańsze?
- Kebab z żurkiem. Wielkanocny eksperyment zjesz tylko (?) w Toruniu
- Pierwszy w Polsce kebab w chipsach. "Do popicia szklanka oleju"
- Jelly Frucik celowo podpalił sobie włosy. Prawo Marcina: "kompletne ZERO"
Kebab w pączku - kolejny wymysł czy smaczna alternatywa?
Dawniej pączki kojarzyły się nam z konfiturą, marmoladą, ewentualnie z adwokatem czy budyniem. Obecnie sklepowe półki uginają się od wymyślnych wariantów wypieków, kojarzących się z tłustym czwartkiem. Z pistacjami, malinami, o smaku popularnych słodyczy, a nawet wytrawne donuty stylizowane na pizzę. Obecnie dużo częściej odchodzi się od tradycji, a stawia na nieznane i nowoczesne nadzienia.
Na TikToku zrobiło się głośno o kolejnej ciekawej alternatywie. W szczecińskim lokalu Ramil Kebab można kupić kebaba w pączku, albo jak kto woli - pączka nadziewanego kebabem. Produkt jest współpracą pomiędzy właścicielem restauracji a cukiernią Pączkolandia, która słynie z tworzenia niecodziennych połączeń smakowych. W social mediach jakiś czas temu chwalili się, że można u nich spróbować np. pączki z nadzieniem meksykańskim czy z kapustą i grzybami.
Jak wygląda przygotowanie?
Na krótkim tiktoku widzimy proces przygotowywania alternatywnych pączków. Właściciel kebaba dowiózł swoje krawatowe mięso do cukierni, gdzie pracownicy nadziali nim pączki. Następnie przysmak trafił zarówno do fast foodowego lokalu, jak i na ladę kawiarni.
Popularne
- "Best feeling, pozdro z fanem". O co chodzi w tym trendzie?
- Bombardiro Crocodilo i inne brainroty AI. Ten trend wyżre ci mózg
- PiriPiri zrobiło pierwsze w Polsce lody z kebabem. To nie jest żart
- Lody Dre$$code oficjalnie ogłoszone. Co wiadomo o nowości?
- Pierwszy na świecie wyścig plemników. Będą zakłady, kamery, a nawet komentator
- Marcin Dubiel i ojciec prokurator? Influencer reaguje na komentarze
- Polska górą. Nowy slang podbija internet. "Just turned 19 in Poland". O co chodzi?
- Kanye West o szokującej relacji z kuzynem. Miał wtedy 14 lat
- Kolekcja Magdy Butrym x H&M hitem Vinted. Kosmiczne ceny