lifestyle
Praca jak wakacje. Zwiedzaj świat i zgarnij 10 tys. euro
Cakepops

3 przepisy na desery, które sprawią, że 👑wirusowy sylwester będzie o niebo lepszy

Źródło zdjęć: © Pexels
MTB,
29.12.2020 17:59

Nie wiesz, jaki deser przygotować na sylwestrowy wieczór? Przybywamy z pomocą! Mamy dla Was 3 przepisy, które na pewno rozbudzą Wasz apetyt.

Jeśli szukaliście pomysłów na pyszny deser do przygotowania w sylwestra, na coś, co sprawi, że Wasi domownicy (albo małe, lockdownowe grono znajomych) będą absolutnie wniebowzięci - zakończcie poszukiwania.

Oto trzy sprawdzone przepisy, którymi - a raczej powstałymi przy ich wsparciu pysznościami - możecie pożegnać stary rok. Niech nadchodzące miesiące będą dla Was równie słodkie, co poniższe desery!

No-bake Oreo Kulki

Jest to najłatwiejszy z dzisiejszych przepisów. Pochodzi z konta "POPSUGAR Food" na YouTube i nawet nie wymaga pieczenia! W filmiku użyto Oreo o smaku Birthday Cake, jednak możecie je zastąpić jakimikolwiek Oreo, jakie wpadnie Wam w ręce.

Składniki:

  • duża paczka Oreo (albo kilka mniejszych, ok. 430 g)
  • wybrane ciasto w proszku (byleby pasowało do smaku Oreo)
  • posypka kolorowa/czekoladowa
  • 225 g serka Philadelphia
  • 2,5 filiżanki rozpuszczonej czekolady

Na początku wrzućcie ciastka Oreo do blendera i je zmiksujcie. Miazgę przełóżcie do miski i dodajcie 2 łyżki ciasta z proszku (w oryginalnym przepisie dodano ciasto Birthday Cake, aby wzmocnić smak Oreo, ale możecie dodać ciasto o innym smaku w zależności od tego, jakich Oreo użyjecie). Dodajcie2 łyżki wybranej posypki i 225 gramów kremowego serka, jak np. Philadelphia.

Teraz wszystko dokładnie wymieszajcie. Z powstałej masy uformujcie kulki o średnicy ok. 2,5 centymetra i włóżcie je do lodówki na 20 minut. Na koniec rozpuśćcie 2,5 filiżanki posiekanej czekolady (białej/gorzkiej - jakiej tylko chcecie). Zanurzajcie w niej kulki, a potem oprószcie je posypką (zanim jeszcze zastygną!) i GOTOWE!

Kwadraty Nutellowo-Sernikowe

Ten przepis pochodzi od wspaniałego brytyjskiego kucharza - Donala Skehana. Jest trochę trudniejszy od poprzedniego, ale naprawdę warty wszelkiego trudu!

Składniki:

Na pierwszą warstwę:

  • 300 g ciastek Oreo
  • 100 g masła

Na drugą warstwę:

  • 450 g serka Philadelphia
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki Nutelli
  • 75 ml śmietanki 30%

Aby zrobić pierwszą warstwę kwadratów, pokruszcie Oreo, stopcie masło i dodajcie je do ciastek. Wymieszajcie masę, przełóżcie ją do foremki i dokładnie dociśnijcie. Wstawcie do piekarnika i pieczcie w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Aby zrobić drugą warstwę, zmiksujcie ser, jajka, cukier i 60 ml śmietanki. Masa ma być całkowicie gładka. Kiedy już osiągniecie pożądaną konsystencję, przełóżcie 4/5 masy na wierzch pierwszej, wyciągniętej już z piekarnika warstwy. Resztę zostawcie w mikserze i dodajcie resztkę śmietanki oraz Nutellę.

Zmiksujcie masę i nierównomiernie rozłóżcie na wierzchu wcześniej powstałej warstwy sernikowej. Za pomocą patyczka/noża delikatnie zmieszajcie warstwę sernikową z warstwą nutellową tak, aby powstały spiralki (efekt marmuru, jak w miniaturce filmiku poniżej). Gotowe ciasto wstawcie do piekarnika i pieczcie w 180 stopniach przez ok. 35 minut.

Klasyczne Brownie

Na koniec zostawiliśmy słodkości od naszego internetowego, przepisowego ulubieńca - Tasty. Do zrobienia ich brownie potrzeba dość dużo składników, ale wierzymy, że i tak dacie sobie radę!

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 łyżka kawy sypanej
  • 1 i 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki soli
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki

Do miski wrzućcie posiekaną czekoladę, 1/4 szklanki kakao i kawę. Całość zalejcie rozpuszczonym masłem i wymieszajcie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. W osobnej misce zmiksujcie cukier (biały i brązowy), wanilię, sól i jajka. Miksujcie przez ok. 10 minut tak, aby do masy dostało się dużo powietrza. Dodajcie zawartość pierwszej miski do drugiej nie przestając miksować.

Na koniec, kiedy masa będzie już wymieszana, dodajcie mąkę i resztę kakao (przesiewając je przez sitko). Całość delikatnie wymieszajcie i przelejcie do blaszki. Ciasto włóżcie na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni.

Po upłynięciu tego czasu wyjmijcie blaszkę i uderzcie nią o blat (w ten sposób ciasto będzie równe i o perfekcyjnej konsystencji - tak radzi Tasty, a my im wierzymy), posypcie solą i wstawcie z powrotem do piekarnika na następne 25 minut. I tadam! Gotowe!

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 2
  • emoji ogień - liczba głosów: 1
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 1
Komentarze (0)
arrow
Wilno. Imprezowa dusza Europy. Jak się bawić w stolicy Litwy?