Cakepops

3 przepisy na desery, kt贸re sprawi膮, 偶e 馃憫wirusowy sylwester b臋dzie o niebo lepszy

殴r贸d艂o zdj臋膰: 漏 Pexels
MTB,
29.12.2020 17:59

Nie wiesz, jaki deser przygotowa膰 na sylwestrowy wiecz贸r? Przybywamy z pomoc膮! Mamy dla Was 3 przepisy, kt贸re na pewno rozbudz膮 Wasz apetyt.

Je艣li szukali艣cie pomys艂贸w na pyszny deser do przygotowania w sylwestra, na co艣, co sprawi, 偶e Wasi domownicy (albo ma艂e, lockdownowe grono znajomych) b臋d膮 absolutnie wniebowzi臋ci - zako艅czcie poszukiwania.

Oto trzy sprawdzone przepisy, kt贸rymi - a raczej powsta艂ymi przy ich wsparciu pyszno艣ciami - mo偶ecie po偶egna膰 stary rok. Niech nadchodz膮ce miesi膮ce b臋d膮 dla Was r贸wnie s艂odkie, co poni偶sze desery!

No-bake Oreo Kulki

Jest to naj艂atwiejszy z dzisiejszych przepis贸w. Pochodzi z konta "POPSUGAR Food" na YouTube i nawet nie wymaga pieczenia! W filmiku u偶yto Oreo o smaku Birthday Cake, jednak mo偶ecie je zast膮pi膰 jakimikolwiek Oreo, jakie wpadnie Wam w r臋ce.

Sk艂adniki:

  • du偶a paczka Oreo (albo kilka mniejszych, ok. 430 g)
  • wybrane ciasto w proszku (byleby pasowa艂o do smaku Oreo)
  • posypka kolorowa/czekoladowa
  • 225 g serka Philadelphia
  • 2,5 fili偶anki rozpuszczonej czekolady

Na pocz膮tku wrzu膰cie ciastka Oreo do blendera i je zmiksujcie. Miazg臋 prze艂贸偶cie do miski i dodajcie 2 艂y偶ki ciasta z proszku (w oryginalnym przepisie dodano ciasto Birthday Cake, aby wzmocni膰 smak Oreo, ale mo偶ecie doda膰 ciasto o innym smaku w zale偶no艣ci od tego, jakich Oreo u偶yjecie). Dodajcie2 艂y偶ki wybranej posypki i 225 gram贸w kremowego serka, jak np. Philadelphia.

Teraz wszystko dok艂adnie wymieszajcie. Z powsta艂ej masy uformujcie kulki o 艣rednicy ok. 2,5 centymetra i w艂贸偶cie je do lod贸wki na 20 minut. Na koniec rozpu艣膰cie 2,5 fili偶anki posiekanej czekolady (bia艂ej/gorzkiej - jakiej tylko chcecie). Zanurzajcie w niej kulki, a potem opr贸szcie je posypk膮 (zanim jeszcze zastygn膮!) i GOTOWE!

Kwadraty Nutellowo-Sernikowe

Ten przepis pochodzi od wspania艂ego brytyjskiego kucharza - Donala Skehana. Jest troch臋 trudniejszy od poprzedniego, ale naprawd臋 warty wszelkiego trudu!

Sk艂adniki:

Na pierwsz膮 warstw臋:

  • 300 g ciastek Oreo
  • 100 g mas艂a

Na drug膮 warstw臋:

  • 450 g serka Philadelphia
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 4 艂y偶ki Nutelli
  • 75 ml 艣mietanki 30%

Aby zrobi膰 pierwsz膮 warstw臋 kwadrat贸w, pokruszcie Oreo, stopcie mas艂o i dodajcie je do ciastek. Wymieszajcie mas臋, prze艂贸偶cie j膮 do foremki i dok艂adnie doci艣nijcie. Wstawcie do piekarnika i pieczcie w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

Aby zrobi膰 drug膮 warstw臋, zmiksujcie ser, jajka, cukier i 60 ml 艣mietanki. Masa ma by膰 ca艂kowicie g艂adka. Kiedy ju偶 osi膮gniecie po偶膮dan膮 konsystencj臋, prze艂贸偶cie 4/5 masy na wierzch pierwszej, wyci膮gni臋tej ju偶 z piekarnika warstwy. Reszt臋 zostawcie w mikserze i dodajcie resztk臋 艣mietanki oraz Nutell臋.

Zmiksujcie mas臋 i nier贸wnomiernie roz艂贸偶cie na wierzchu wcze艣niej powsta艂ej warstwy sernikowej. Za pomoc膮 patyczka/no偶a delikatnie zmieszajcie warstw臋 sernikow膮 z warstw膮 nutellow膮 tak, aby powsta艂y spiralki (efekt marmuru, jak w miniaturce filmiku poni偶ej). Gotowe ciasto wstawcie do piekarnika i pieczcie w 180 stopniach przez ok. 35 minut.

Klasyczne Brownie

Na koniec zostawili艣my s艂odko艣ci od naszego internetowego, przepisowego ulubie艅ca - Tasty. Do zrobienia ich brownie potrzeba do艣膰 du偶o sk艂adnik贸w, ale wierzymy, 偶e i tak dacie sobie rad臋!

Sk艂adniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 艂y偶ka kawy sypanej
  • 1 i 1/4 szklanki rozpuszczonego mas艂a
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki br膮zowego cukru
  • 2 艂y偶eczki ekstraktu z wanilii
  • 2 艂y偶eczki soli
  • 6 jajek
  • 1 szklanka m膮ki

Do miski wrzu膰cie posiekan膮 czekolad臋, 1/4 szklanki kakao i kaw臋. Ca艂o艣膰 zalejcie rozpuszczonym mas艂em i wymieszajcie a偶 do uzyskania g艂adkiej konsystencji. W osobnej misce zmiksujcie cukier (bia艂y i br膮zowy), wanili臋, s贸l i jajka. Miksujcie przez ok. 10 minut tak, aby do masy dosta艂o si臋 du偶o powietrza. Dodajcie zawarto艣膰 pierwszej miski do drugiej nie przestaj膮c miksowa膰.

Na koniec, kiedy masa b臋dzie ju偶 wymieszana, dodajcie m膮k臋 i reszt臋 kakao (przesiewaj膮c je przez sitko). Ca艂o艣膰 delikatnie wymieszajcie i przelejcie do blaszki. Ciasto w艂贸偶cie na 20 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni.

Po up艂yni臋ciu tego czasu wyjmijcie blaszk臋 i uderzcie ni膮 o blat (w ten spos贸b ciasto b臋dzie r贸wne i o perfekcyjnej konsystencji - tak radzi Tasty, a my im wierzymy), posypcie sol膮 i wstawcie z powrotem do piekarnika na nast臋pne 25 minut. I tadam! Gotowe!

Co o tym my艣lisz?
  • emoji serduszko - liczba g艂os贸w: 2
  • emoji ogie艅 - liczba g艂os贸w: 1
  • emoji u艣miech - liczba g艂os贸w: 0
  • emoji smutek - liczba g艂os贸w: 0
  • emoji z艂o艣膰 - liczba g艂os贸w: 0
  • emoji kupka - liczba g艂os贸w: 1