Tak nie rób ciasteczek Dalgona. Viralowe nagranie ku przestrodze
Tiktokerka chciała odtworzyć słynne ciasteczka Dalgona z serialu "Squid Game". Popełniła błąd i zamieniła kuchnię w pobojowisko.
Serial "Squid Game" zadebiutował na platformie Netflix we wrześniu 2021 r. i natychmiast zdobył serca widzów na całym świecie. Serial, opowiadający o grupie osób biorących udział w brutalnej rozgrywce, szybko osiągnął status najczęściej oglądanej produkcji na platformie. Ponad 265 mln oglądających i 2,2 mld godzin spędzonych przed ekranem sprawiły, że produkcja stała się bezprecedensowym hitem.
Sukces "Squid Game" nie mógł umknąć uwadze twórców. Netflix zdecydował o stworzeniu reality show inspirowanego serią, zatytułowanego "Squid Game: Wyzwanie". Z kolei w grudniu 2024 r. doczekaliśmy się drugiego sezonu serialu, w którym wracamy na tajemniczą wyspę, by śledzić kolejną odsłonę morderczych rozgrywek.
Jak zrobić ciasteczka Dalgona? Na pewno nie tak
Ciasteczka Dalgona, znane również jako ppopgi, to koreańskie słodkie przysmaki, które stały się niezwykle popularne po tym, jak zyskały kluczowe znaczenie w serialu "Squid Game". W tradycyjnej formie są to karmelki przygotowywane z cukru i sody oczyszczonej. Dalgona kojarzy się wielu mieszkańcom Korei Południowej z dzieciństwem, kiedy były sprzedawane na bazarach za niewielkie pieniądze.
W serialu "Squid Game" ciasteczka Dalgona pojawiły się jako jedno z wyzwań, gdzie uczestnicy musieli wyciąć określone kształty w twardym karmelku. Jeśli ciasteczko rozpadło się podczas tej próby, graczowi groziła eliminacja. Ten kontekst sprawił, że ciastka stały się symbolem serialu i hitem wśród fanów, zyskując popularność również na TikToku.
Tiktokerka zrobiła ciasteczka Dalgona? Przynajmniej próbowała
Wykonania viralowych ciasteczek z serialu podjęła się tiktokerka Ala Króliczek. Niestety kuchenne rewolucje zakończyły się totalną katastrofą. Kobieta dodała za dużo sody na patelnię, w efekcie czego gorąca masa gwałtownie zwiększyła swoją objętość i wylała się na kuchenkę.
Kolejnym błędem tiktokerki było to, że nie wyczyściła cukrowej masy, gdy ta była jeszcze gorąca. Po kilku godzinach ciasto zamieniło się w twardą skorupę, którą ekstremalnie trudno się pozbyć.
Popularne
- Zeskakiwali na płytę. Koncert Maxa Korzha miał szalony przebieg
- Farmer stworzył Tindera dla krów. Poprosił o pomoc ChatGPT
- Wiernikowska dołączyła do groźnego trendu. Naraziła zdrowie swojego synka?
- Matcha jest obrzydliwa? Cała prawda o warszawskim zapaleniu opon mózgowych [VIBEZ CHECK]
- Cios w młodych ludzi? Ekspertka komentuje decyzję Andrzeja Dudy
- To coś więcej niż książka. Dawid Podsiadło zaskoczył fanów
- Machał banderowską flagą na Narodowym. Ukrainiec opublikował nagranie
- Influencerki z Rosji pragnęły sławy. Popełniły straszny błąd
- "Strefa gangsterów". Tom Hardy idzie spuścić ci łomot [RECENZJA]