Antyki, czyli kuchnia babci na TikToku. Wywiad z ikonicznym twórcą
Michał z kanału Antyki w niebieskim fartuchu zabiera tysiące widzów w sentymentalną podróż do śląskiego dzieciństwa, odtwarzając tradycyjne specjały. W szczerym wywiadzie dla Vibez.pl zdradza, jak wygląda jego życie po wyłączeniu kamery i jaka potrawa jest kwintesencją jego kanału.
Antyki to popularny kanał na TikToku, który działa jak portal czasowy przenoszący widzów w czasy dzieciństwa. Prowadzony przez Michała profil zyskał rozgłos dzięki autentycznemu, retro wnętrzu (meblościanki, telewizor kineskopowy, wersalka z kocem) rodem z lat 70. i 80. oraz charakterystycznemu prowadzącemu w niebieskim fartuchu.
Podobne
- Kim jest DiscoAdamus SigmaBoy? Wywiad z gwiazdą TikToka
- Latex Coach zmienia mental Polaków. "Nie jestem Marilyn Monroe" [WYWIAD]
- Julia Sanczenko zmieniła się na gorsze? Wszystko przez Teenz
- Wersow walczy z hejtem. "Dla mnie to jest tylko wygląd"
- Nowy trend na TikToku, czyli "Man of the Year". Fanki Lorde roastują swoich byłych
Michał jest mistrzem w odtwarzaniu zapomnianych śląskich potraw, ucząc widzów, jak przygotować tradycyjne specjały, takie jak zista, szpyrka (smalec) czy wodzionka. Zapewnia to widzom poczucie, jakby odwiedzali babcię na Śląsku.
Kanał cieszy się ogromną popularnością, gromadząc już ponad 40 tysięcy obserwujących i zbierając bardzo entuzjastyczne recenzje od widzów, którzy doceniają jego umiejętność ożywiania przeszłości.
Rozmowa z założycielem profilu Antyki
Jakub Tyszkowski, Vibez.pl: - Kim jesteś, kiedy kamera jest wyłączona? Jak na co dzień wygląda życie osoby, która w internecie stała się ikoną śląskiej tradycji? Wielu internautów twierdzi, że wcielasz się w rolę babci...
Michał z kanału Antyki: - Gdy kamera jest wyłączona, żyję tak samo jak wtedy, kiedy kamera jest włączona. Miejsce, w którym nagrywam to mój dom i żyję tak na co dzień. Nie wcielam się w żadną rolę, po prostu żyję tak na co dzień, gadam tak jak w filmach. Inspiracja była taka, że po prostu kiedyś ktoś powiedział, że jestem unikatowy i trzeba to pokazać, żeby inni to widzieli.
Jak wygląda proces tworzenia filmów? Ile jest w tym spontaniczności, a ile planowania, żeby klimat retro był idealny?
- Wszystkie filmy są tworzone spontanicznie. Jedynie ustalamy, co będziemy gotować, przygotowujemy produkty i po kolei nagrywamy.
Jak reagują starsze osoby ze Śląska na twoje filmy?
- Starsze osoby są zachwycone i cieszą się, że ktoś w tak młodym wieku, bo mam dopiero 23 lata, żyje tym samym sposobem życia jak oni.
Gdybyś miał wybrać jedno danie, które jest absolutną kwintesencją twojego kanału i duszą Śląska, to co by to było?
- Na pewno byłby to śląski kołocz. A dlatego, że ten kołocz jest z nami praktycznie przy każdej okazji na Śląsku. Jak ludzie się pobierają, dzielą się kołoczem, jak ludzie się żegnają po śmierci na stypie też jest śląski kołocz.
Jak planujesz rozwijać Antyki?
- Myślę, że jakaś współpraca w przyszłości będzie. Może też książka, jeśli się uda.
Popularne
- Polka zmarła na egzotycznej wyspie. Miała 27 lat i żywiła się wyłącznie owocami
- Wege burgery na celowniku UE. "Zakaz byłby krokiem wstecz"
- 48 Hours Challenge powodem zaginięć nastolatków? Komentarz policji
- Czarny żurek, czarne nuggetsy i krwawa pasta. Halloween w restauracjach
- Zrobił test ekskluzywnych zapałek z Zary za 50 zł. Czy warto wydać tyle pieniędzy?
- Andziaks kupiła chipsy za 500 zł. Popłakała się: "poczułam się oszukana"
- TOP 5 teledysków z 2025 r., które mogłyby być filmami. Nie jesteście gotowi na te produkcje
- Rosalía przyjechała do Polski. Gwiazda latino jadła pomidorówkę w barze mlecznym
- Kękę odgadł wszystkie powiaty w Polsce. Zajęło mu to mniej niż 20 minut